grapes

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ


Από το αμπέλι ξεκινάει η ιστορία του κρασιού και από εκεί καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό ο χαρακτήρας του και τα ποιοτικά του όρια, αμπέλι σημαίνει (έδαφος, υπέδαφος, κλίμα) αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν Terroir.

Το κάθε σταφύλι δίνει τα στοιχεία της περιοχής στην οποία καλλιεργείται.

Βαριά εδάφη (μεγάλη απόδοση, χαμηλή ποιότητα).
Ελαφρά εδάφη (μικρή απόδοση, υψηλή ποιότητα).
Ηφαιστιογενή εδάφη (μεταλλική γεύση, υψηλή οξύτητα).

Τα λευκά σταφύλια θέλουν δροσερό αμπελοτόπι ενώ τα ερυθρά θέλουν θερμό. Οι λευκές ποικιλίες ευδοκιμούν σε περιοχές που έχουν περισσότερο ήλιο.
Το αμπέλι είναι από τις πιο δύσκολές καλλιέργειες... η ζωή του ξεπερνά τα 30 χρόνια.
(Ιανουάριο – Φεβρουάριος) Το αμπέλι κλαδεύεται, από αυτή την διαδικασία εξαρτάται η απόδοση του αμπελιού και εν συνεχεία το αμπέλι κοιμάται.
(Μάρτιος) Το αμπέλι ξυπνάει και βγάζει μικρά βλασταράκια, αρχίζουμε το όργωμα και την λίπανση του εδάφους.
(Απρίλιος – Μάιος) Ανθοφορία του αμπελιού, φόβος για παγετώνες και χαλαζόπτωση.
(Ιούνιος) από τον ανθό διαμορφώνεται το τσαμπί και ξεκινάει η ωρίμανση του σταφυλιού και για την προστασία του χρησιμοποιούμε χαλκό και θειάφι.
(Ιούλιος – Αύγουστος) Το σταφύλι αποκτά χρώμα και μέγεθος μειώνονται τα οξέα του και αυξάνονται τα σακχαρά του.
(Σεπτέμβριος) Είναι η ώρα που αποζημιώνεται ο αμπελουργός. Ο τρύγος πρέπει να γίνει όταν ο καρπός βρίσκεται στο σωστό σημείο ωρίμανσης και τα σταφύλια πρέπει να μεταφερθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα στο οινοποιείο πριν οξειδωθούν.
(Οκτώβριος) Ο τρύγος συνεχίζεται για τις πιο όψιμες ποικιλίες, για τις πιο όψιμες περιοχές.
(Νοέμβριος) Το αμπέλι κλαδεύεται και το χώμα προετοιμάζεται για το χειμώνα.
(Δεκέμβριος) Ο πιο ήσυχος μήνας για τους αμπελουργούς, απολαμβάνοντας το πρώτο κρασί της χρονιάς....

1. Τρύγος
Τα σταφύλια τρυγόνται στη σωστή ημερομηνία ωρίμανση τους και όχι σε περισσότερη γιατί από αυτό εξαρτάται ο αλκοολικός τίτλος του κρασιού . Μεταφέρονται στο οινοποιείο σε πλαστικές κλούβες των 25kg.

2. Οινοποίηση λευκού σταφυλιού
Μεταφορά στο οινοποιείο
Παραλαβή, έκθλιψη, απορόγωση, πίεση, θείωση, στατική απολάσπωση,
Τοποθέτηση στις δεξαμενές για ζύμωση .
Μετάγγιση,σταθεροποίηση,φιλτράρισμα, εμφιάλωση.

3.Οινοποίηση Ερυθρωπού (ροζέ) σταφυλιού
Μεταφορά στο οινοποιείο
Παραλαβή, έκθλιψη, απορόγωση, ζύμωση (η σταφυλομάζα τοποθετείται σε ειδικές δεξαμενές για μερικές ώρες ώστε να αποκτήσει χρώμα ο μούστος από τον φλοιό των σταφυλιών), τα υπόλοιπα βήματα είναι όπως στην λευκή οινοποίηση .

4. Οινοποίηση Ερυθρού Σταφυλιού
Μεταφορά στο οινοποιείο
Παραλαβή, έκθλιψη, ζύμωση με την σταφυλομάζα για χρώμα, μηλογαλακτική ζύμωση, μετάγγιση, θείωση, ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, σταθεροποίηση, φιλτράρισμα, εμφιάλωση και αναγωγική παλαίωση σε μπουκάλια.
Στο βαρέλι μπαίνουν κρασιά με υψηλές τανίνες όπου το ξύλο τις μαλακώνει και τους προσθέτει αρώματα.

......Το κρασί είναι ένα ξεχωριστό ποτό για τους εξής λόγους:

Είναι φυσικό, έχει καταγωγή, έχει όνομα, έχει και παραγωγό, έχει ιστορία και παράδοση, είναι μοντέρνο, βοηθάει στην καλή υγεία, έχει πολλές ποικιλίες και συνοδεύει όλα τα φαγητά.
Με το κρασί μπορείς να κάνεις διάφορα παιχνίδια, παίζοντας με τα αρώματα και τις γεύσεις.
Το κόκκινο κρασί πίνετε σε θερμοκρασία δωματίου ενώ το λευκό κρασί πίνετε σε θερμοκρασία 11- 13◦C.

Ένας Γάλλος συγγραφέας έλεγε ότι “η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνεις κακό κρασί”.